De Belgische Ardennen: voor een heerlijke vakantie in de natuur

Vakantie Belgie Ardennen

De Belgische Ardennen is een populaire plek voor natuurliefhebbers. Hier vind je natuurgebieden met dichte bossen, watervallen, meren en heuvels. De Belgische Ardennen is de vakantiebestemming bij uitstek voor buitensporters en mensen die graag ontspannen in de natuur. Daarnaast heeft de Belgische Ardennen een tal van bezienswaardigheden die zeker een bezoekje waard zijn.

Tuinen van Annevoie

Middenin het Maasdal vind je een kasteel met een prachtige kasteeltuin. Deze betoverend mooie watertuinen stammen uit de 18e eeuw en zijn een goede mix van Franse grandeur, de landelijke Engelse romantiek en Italiaanse klasse. De ontwerper van de tuinen, Charles-Alexis, liet zich inspireren tijdens zijn vele reizen en dat is goed in het design terug te zien. In de tuin kun je eindeloos wandelen langs de sierlijke fonteinen en door de kleurrijke bloementuin. Zoek beschutting onder het bladerdek van de oude bomen en geniet van de rust die de tuinen uitstralen. Voor kinderen is er een leuke houten speeltuin, waar ze zich naar hartenlust kunnen uitleven.

Grotten van Han

In het dorpje Han-sur-Lesse, vind je de bijzondere Grot van Han. Deze grot is de afgelopen 250 jaar helemaal met kalk afgezet door de rivier de Lesse, die dwars door de grot heen stroomt. Deze kalkafzettingen zorgen voor een mysterieus schouwspel. De grot bestaat uit meerdere zalen waardoor je kunt wandelen. De Belgen maken de grotten extra spectaculair door er een klank- en lichtspel te geven, zodat je de bijzondere akoestiek in deze grotten kunt ervaren. Aan het eind van de grote is een lange loopbrug gemaakt zodat je over de rivier de Lesse loopt. Traditiegetrouw wordt er bij het naar buiten gaan een kanonschot gelost, om boze geesten te verjagen. De echo die hierbij weerklinkt is zeer bijzonder. Een rondleiding door deze grot duurt ongeveer één uur en drie kwartier.

Labyrint van Durbuy

In Barveux-sur-Ourthe heeft men in maisvelden meerdere geweldige labyrinten gemaakt, waar jong en oud wel in zou willen verdwalen. Er is een Labyrint speciaal voor kleine kinderen, een labyrint waar je zo snel mogelijk de uitgang moet proberen te vinden en een variant waar je heerlijk doorheen kunt wandelen. Ieder jaar werken ze met een nieuw thema en worden er shows gegeven. Er lopen verklede figuren door het labyrint die je graag vermaken tijdens je wandeling. Je kunt na je avontuur iets eten en drinken op het terras van het labyrint of je kunt gezellig picknicken bij de speeltuin.

Archeopark

Het Archeopark van Rochefort is leuk om te bezoeken wanneer je op vakantie bent in de Ardennen. Op het park vind je de historische overblijfselen van de Galliërs van Malagne. Je kunt wandelen door de opgegraven huizen en gebouwen, die waarschijnlijk al 2000 jaar oud zijn. Op het Archeopark heeft men gebouwen en tuinen zorgvuldig gereconstrueerd, zodat je een goed inzicht krijgt hoe de Galliërs vroeger leefde. Bij het park hoort een prachtig natuurdomein, waar je heerlijk kunt wandelen. Er is eveneens een tuin en moestuin aangelegd, geheel in de stijl van de Gallo-Romeinen. Ook hier kun je een wandeling maken en je vergapen aan de bloemenweelde.

Euro Space Center

Voor zowel ouders als kinderen is het Euro Space Center middenin de Ardennen een leuk en leerzaam park, waar je alles te weten kunt komen over de ruimte. Hier vind je het spektakelparcours “A Space Odyssey” waar je een ruimtewandeling maakt langs schaalmodellen van planeten, waar er film over de ruimte vertoond worden en waar je getrakteerd wordt op spectaculaire special effects. Het allerleukste is misschien wel de maanwandeling simulator, waar je zelf ervaart hoe het is om op de maan te lopen. In het Euro Space Center kun je een hele dag vertoeven.

La Roche

Het pittoreske dorpje La Roche is een ware toeristische trekpleister. Het ligt strategisch gelegen tussen andere bezienswaardigheden van de Belgische Ardennen in, zoals Stavelot, Durbuy en Houffailze. In La Roche is de ruïne van een middeleeuws kasteel te vinden en er is een klein oorlogsmuseum waar je meer komt te weten over La Roche ten tijden van de tweede wereldoorlog. In La Roche heb je de keuze uit diverse restaurants en cafés om gezellig een borrel te drinken en om te genieten van de Belgische keuken. La Roche is het startpunt voor verschillende wandel- en fietsroutes en kajaktochten.

Watervallen van Coo

De watervallen van de rivier de Ambleve zijn zeker een bezoekje waard. Deze twee watervallen, gelegen tussen Trois-Ponts en La Gleize, zijn de meest beroemde watervallen van België. De grote waterval is zo’n 15 meter hoog en is daarmee de hoogste waterval in België. Rondom de watervallen zijn er een tal van activiteiten georganiseerd. Je kunt er terecht voor een potje minigolf en je kunt er karten en kajakken. Hier vind je ook attractiepark Plopsa Coo met verschillende attracties en een groot wildpark, waar je met een trein doorheen kan rijden.