Beieren: waar gastvrijheid centraal staat

Foto weekendje Beieren: waar gastvrijheid centraal staat

Beieren is een vrijstaat en ligt in het Zuidoosten van de Bondsrepubliek Duitsland.

 Door zijn enorme veelzijdigheid in natuur, stadjes en bezienswaardigheden is Beieren één van de grootste toeristische trekpleisters van Duitsland. Beieren staat bekend om zijn gastvrije en gezellige levensstijl, waar het Oktoberfest een mooi voorbeeld van is. Voor zowel sportieve toeristen als cultuurliefhebbers heeft Beieren een hoop te bieden als vakantiebestemming.

Beierse Alpen

In de Beierse Alpen adem je de zuivere lucht in tijdens een prachtige wandeltocht door de bergen of tijdens je ski afdaling in de winter. In de Alpen vind je pittoreske dorpen waar je welkom bent voor een groot glas bier en de traditionele Beierse keuken. Geniet van fantastische vergezichten boven aan de berg en komt tot rust in één van de Beierse kuuroorden. Door het grote aantal skipistes en de grote sneeuwzekerheid zijn de Beierse Alpen favoriet onder de wintersportliefhebbers.

Slot Herrenchiemsee

Op het eiland Herrenchiemsee vind je het gelijknamige koningsslot. Dit slot werd in 1878 in 8 jaar tijd opgebouwd. Koning Lodewijk de tweede wilde een plek om tot rust te komen en zich in alle stilte kunnen afzonderen in zijn kasteel op het eiland. Het slot blinkt uit in pracht en praal. De rijk versierde spiegelzaal en de minstens zo sierlijke slaapkamers zijn een lust voor het oog. In het hele gebouw vind je vergulde snijwerken, kristallen kroonluchters en andere sierlijke objecten. De tuinen rondom het slot zijn in Franse stijl aangelegd. Fonteinen met mythologische figuren sieren de tuin.

Zugspitze

De Zugspitze ligt in Zuid-Beieren, op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk. De Zugspitze is 2962 meter hoog en daarmee de hoogste berg in Duitsland. Een tandrandbaantje brengt je naar de top. Hier tref je kleine gletsjers aan die gebruikt worden als skigebieden. Met goede wandelschoenen aan kun je een mooie wandeling maken en genieten van het prachtige uitzicht. Op de Zugspitze tref je een restaurant en een klein museum. Ook worden hier regelmatig leuke activiteiten gehouden.

Playmobil Funpark

Als je met kleine kinderen op vakantie bent is een bezoekje aan Playmobil land zeker aan te raden. Playmobil Funpark is gebaseerd op het bekende gelijknamige speelgoed. De insteek van de bedenkers van het park is om een plek te creëren waar kinderen op een speelse manier actief kunnen bewegen. In het park vind je levensgrote Playmobil speelwerelden; grote speeltuinen gebouwd in verschillende thema’s die kinderen aanspreken. Zo is er een pirateneiland met een piratenschip waar de kinderen lekker kunnen klimmen en klauteren. In het wilde westen kunnen de kleintjes deelnemen aan de Playmobil rodeo en de dierenliefhebbers kunnen met dieren knuffelen op de kinderboerderij.

Marienplatz

De mooie hoofdstad van Beieren is een moderne wereldstad waar de tradities niet verloren zijn gegaan. Het hart van de stad wordt gevormd door het Marienplatz en is zeker één van de mooiste pleinen van Duitsland. Op het Marienplatz vind je de visfontein, het oude stadhuis, de Mariensäule en de oude stadsmuur van Altstadt. Op de marktplaats van Marienplatz wordt de Viktualienmarkt gehouden. Op deze levendige markt vind je de meest bijzondere koopwaar. Hier worden ook vaak festivals en evenementen gehouden.

Englischer Garten

De Engelse tuin in München is het grootste stadspark van Europa. De tuin bestaat sinds het einde van de 18e eeuw, toen het werd opgezet als ontspanningsplek voor soldaten. De Engelse tuin dankt zijn naam aan de landschapsstijl die deed denken aan de tuinen in Engeland rond de late 18e eeuw. Ter gelegenheid van de olympische spelen werd in 1972 een Japans theehuis gebouwd, waar je vandaag de dag nog kunt genieten van een traditionele Japanse thee ceremonie. Daarnaast vind je in de Engelse tuin een kleine pagode en de twee Biergartens, waar je terecht kunt voor een echt Beiers biertje.

Tiergarten Nürnberg

In Tiergarten Nürnberg vind je een van de mooiste zoölogische tuinen van Europa. Grootse rotsformaties , honderd jaar oude bomen en idyllische waterpartijen bieden nu huisvesting aan verschillende dieren, zoals leeuwen, tijgers, ijsberen en exotische vogels. In het park vind je voornamelijk dieren en planten uit het tropische regenwoud. Het dierenpark is niet alleen een bezoekje waard vanwege de verschillende diersoorten, maar ook vanwege de enorme diversiteit in flora. Statige eikenbomen en sierlijke dennenbomen sieren de dierentuin en bieden beschutting aan de dieren en de bezoekers.

Deutsches Museum

Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de hoofdstad München. Hier vind je heel veel verschillende musea. Een aanrader is het Deutches Museum. Dit museum is een ode aan de geschiedenis van de natuur en de wetenschap. In 1903 werd het museum opgezet door de Duitse ingenieur Oskar von Miller, die na een bezoek aan het Science museum in Londen een plek zocht in Duitsland waar verschillende technische tentoonstellingen konden worden georganiseerd. In het museum vind je een grote collectie historische muziekinstrumenten en wetenschappelijk onderzoeksinstrumenten, zoals een zeldzame zilveren microscoop, die gemaakt werd door de microbioloog Antonie van Leeuwenhoek.