Berlijn: een hippe stad met een rijke historie

Foto weekendje Berlijn: een hippe stad met een rijke historie

De Duitse hoofdstad Belijn is getekend door de roerige geschiedenis. Zowel de tweede wereldoorlog als de Berlijnse muur hebben hun sporen zichtbaar achtergelaten. Ondanks dit alles, of misschien wel dankzij dit alles, is Berlijn een mooie stad om te bezoeken. Historische bouwwerken en mooie musea vormen ware trekpleisters. Onder jongeren is Berlijn al jaren populair. Mede dankzij de hippe underground dance scene, de artistieke vibe die er in de stad hangt en de kleine hippiemarktjes die wekelijks gehouden worden. In Berlijn is er veel te zien, te doen en te beleven. Een vakantie in Duitsland is niet compleet zonder een bezoekje aan deze prachtige hoofdstad.

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is de beroemde toegangspoort van Berlijn. Vroeger diende deze poort als stadsgrens. Wilde men toegang tot de stad, dan moest er eerst tol betaald worden. De originele poort stamt uit 1734. De poort die er nu staat is een nieuwe versie, gemaakt in 1788. Het beeldhouwwerk bovenop de poort is een beeld dat door Napoleon ooit als oorlogsbuit werd meegenomen naar Parijs. Dit beeld is een replica, want het origineel is verloren gegaan tijdens de tweede wereldoorlog. De Brandenburger Tor is een imposant bouwwerk, die je echt een bezoekje moet hebben gebracht.

Unter der Linden

Aan de Brandenburger Tor vind je de karakteristieke laan Unter den Linden. Hier flaneerden vroeger de Duitse keizers en bourgeoisie. Ooit leidde deze weg naar de koninklijke jachtvelden. Unter den Linden dankt zijn naam aan de lindebomen die er in de 17e eeuw werden geplant. Langs deze laan vind je nu gezellige terrasjes, mooie winkels en de grote Staatsbibliotheek. Regelmatig worden er in deze laan verschillende activiteiten en evenementen georganiseerd.

Potsdamer Platz

Het Potsdamer Platz was een belangrijk verkeersknooppunt in Berlijn. Na de val van de muur, die dwars over het plein heen liep, werd het Potsdamer Platz opnieuw opgebouwd. Op het fraai en modern vormgegeven plein vind je nog restanten van de muur, een oude wachttoren en kun je door middel van markeringen zien waar de muur moet hebben gestaan. Rondom Potsdamer Platz vind je restaurants, terrassen en een modern winkelcentrum.

Checkpoint Charlie

Tijdens de tweedeling van Duitsland kon je op de Friedrichstrasse de grensovergangspost Checkpoint Charlie vinden. Deze grensovergang stond precies in het midden van de Amerikaanse en de Russische sector en diende als enige mogelijkheid voor buitenlanders om doorgang te vinden tot de twee delen van Duitsland. Vandaag de dag vind je er nog steeds het wachthuisje en staan er mensen verkleed als grenswachter. Vlakbij Checkpoint Charlie staat het gelijknamig museum waar je onder andere foto’s, documenten en voertuigen kunt vinden uit de tijd van de Berlijnse muur.

Fernsehturm

De Fernsehturm is een televisietoren die staat bij de Alexanderplatz. Met zijn 368 meter is deze toren het hoogste gebouw van Berlijn. Je kunt met de lift naar boven om vanaf een platform te kunnen genieten van een wijds uitzicht over de stad. Een unieke ervaring in je vakantie kan een diner in het restaurant van de toren zijn. Het restaurant draait namelijk langzaam rond, zodat je tijdens het eten de hele stad kan overzien.

Duiste muur

Na de val van de Duitse muur, die Oost- Berlijn en West-Berlijn ruim 28 jaar van elkaar scheidde, bleef er weinig van dit grote obstakel over. Toch zijn er door de stad heen nog enkele fragmenten van de muur te vinden, als aandenken aan die verschrikkelijke tijd. Bij de East Side Gallery kun je nog goed zien hoe de Muur er uit moet hebben gezien. Een deel van de muur is hier te vinden en is beschilderd door verschillende kunstenaars. Foto’s met uitleg vertellen over de geschiedenis van de Muur.

KaDeWe

Aan de winkelstraat de Kurfürstendam vind je het echte Berlijnse warenhuis KaDeWe. Dit grote warenhuis is na Harrods in Londen het grootste warenhuis van Europa. Het warenhuis is immens. Je slaagt hier ongetwijfeld voor een mooi souvenir met de keuze uit diverse modemerken en woonaccessoires. Daarnaast kun je in KaDeWe ook terecht voor een heerlijke lunch. Ben je even toe aan totale ontspanning tijdens je vakantie? Bezoek dan gelijk het beautycentre voor een pedicure, rustgevende massage of gezichtsbehandeling.

Zoologischer Garten Berlin

Deze Berlijnse dierentuin heeft de meeste diersoorten ter wereld. In augustus 1844 opende deze prachtige dierentuin zijn deuren voor bezoekers en was hiermee de eerste dierentuin in Duitsland. De dierentuin is prachtig om doorheen te wandelen. De oude dierenverblijven zijn goed onderhouden, waardoor je de geschiedenis van de dierentuin duidelijk ziet. De dierentuin is zo uitgebreid dat je voor een bezoek een hele dag kan uittrekken. Er worden kleine shows met de dieren weggegeven en iedere dag worden de voedertijden bekend gemaakt, zodat je dit leuke schouwspel niet hoeft te missen. Het aquarium is een apart gedeelte van de dierentuin en kun je ook apart bezoeken.