Parijs, genieten van de Franse grandeur

Foto Parijs, genieten van de Franse grandeur

Parijs is de bruisende hoofdstad van Frankrijk, waar een hoop te zien en te doen is. Parijs is de lichtstad, de stad van de mode en de stad van de liefde. Deze veelzijdige metropool is zeer geschikt voor een stedentrip of korte vakantie, omdat bekende bezienswaardigheden redelijk dicht bij elkaar in de buurt liggen.

Eiffeltoren

Hét symbool van Parijs is zonder twijfel de Eiffeltoren. Dit monument is 324 meter hoog en is daarmee de hoogste toren van Europa. Je hebt vanaf de top van de toren een prachtig uitzicht over de stad. Je kunt een deel van de Eiffeltoren met de trap beklimmen, maar er gaat ook een lift die je helemaal naar boven kan brengen. Je kunt er zelfs een tafel in één van de restaurants in de toren reserveren voor een echt “dinner with a view”. Iedere avond geeft de ijzeren toren een spectaculaire lichtshow weg.

Notre -Dame

Middenin het centrum van Parijs vind je de Notre -Dame. In deze gotische kathedraal worden drie christelijke relikwieën bewaard; de doornkrans, een stuk van het kruis en één van de nagels waarmee Christus gekruisigd werd. De kathedraal is tijdens de Franse revolutie ernstig beschadigd, maar daarna weer in volle glorie gerestaureerd. De Notre – Dame is bij een groot publiek bekend geworden door het verhaal; De klokkenluider van de Notre – Dame, geschreven door Victor Hugo. Dit verhaal verteld over de lelijke klokkenluider Quasimodo die verliefd wordt op de beeldschone zigeunerin Esmeralda. Het verhaal is meerdere keren verfilmd, waarvan de bekendste variant waarschijnlijk de verfilming van Disney is.

Louvre

Parijs is rijk aan musea, maar een grote trekpleister is toch wel het Louvre. Dit gigantische museum heeft topstukken in het bezit, zoals de beroemde Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Het Louvre is van oorsprong een middeleeuws kasteel waar de koningen van Frankrijk leefden. In de loop der tijd werd het kasteel meerdere malen uitgebreid en om de kunst een veilige plek te bieden tijdens de Franse revolutie, werd het kasteel als museum in gebruik genomen. Het Louvre bestaat uit meerdere vleugels. Je kunt ervoor kiezen om één of enkele vleugels te bezoeken of het museum in zijn geheel.

Sacre-Coeur

Op de heuvel van Montmartre vind je de basiliek de Sacre-Coeur. Vertaald naar het Nederlands betekend dit; ‘basiliek van het heilig hart’. De Sacre-Coeur werd gebouwd ter nagedachtenis aan slachtoffers van de Frans- Duitse oorlog en werd gewijd aan het heilig hart van Jezus. Omdat de Sacre Coeur met travertijn is gebouwd, blijft het gebouw zijn witte buitenkant behouden, omdat het bouwmateriaal continu calcium uitstoot. Vanaf de buitenkant is de basiliek al een imposant gebouw, maar de binnenkant is minstens net zo mooi. In de basiliek vind je onder andere een enorme afbeelding van Jezus, gemaakt van mozaïek steentjes.

Euro Disney

In Marne-la-Vallée, een buitenwijk van Parijs vind je één van Europa’s populairste attractieparken. Dit pretpark, geheel gewijd aan de Disney filmproducties, bestaat uit twee themaparken, namelijk Walt Disney Studio’s en het Disneyland Park. De parken zijn geheel in stijl volgens diverse thema’s. Zo is er Frontierland, waar je je in het wilde westen waant of Discoveryland waar het ruimte- en ontdekkersthema ruim aan bod komt. In Fantasyland heb je het gevoel dat je een sprookjesboek bent ingestapt en in Adventureland sta je oog in oog met piraten en andere avonturiers. Op het park zijn attracties voor jong en oud. Het bijbehorende Disney Village is een populaire plek, ook onder de lokale jeugd, om ’s avonds uit te gaan. Er zijn restaurants, er is een bioscoop en er is zelfs een discotheek.

Moulin Rouge

In de rosse buurt van het 18e arrondissement van Parijs vind je de nachtclub Moulin Rouge. Deze stijlvolle, ondeugende nachtclub dankt zijn faam aan de vele films en boeken die er over deze nachtclub geschreven zijn. Er is zelfs een gelijknamige musical. In de Moulin Rouge worden spectaculaire shows, geïnspireerd op het circus, opgevoerd waar je van kunt genieten tijdens een heerlijk diner. De nachtclub is duidelijk te herkennen aan de rode verlichte molen op het dak van de club.

Champs-Élysées

Een vakantie in Parijs is eigenlijk niet compleet als je niet hebt gewinkeld op de Champs- Élysées. Deze brede straat staat ook wel bekend als de mooiste laan ter wereld. Je vind hier de meest prestigieuze winkels van vooraanstaande modehuizen, maar ook bioscopen, theaters en chique cafés. Aan de ene kant van de Champs- Élysées vind je de toeristische trekpleister Place de la Concorde en aan de andere kant de Arc de Triomphe.

Arc de Triomphe

De Arc de Triomphe is gebouwd in opdracht van Napoleon Bonaparte, als eerbetoon aan de Franse soldaten die waren gesneuveld in de verschillende oorlogen. In de boog staan de meest indrukwekkende overwinningen afgebeeld. Sindsdien is het bouwwerk een bekend oorlogsmonument. Onder de Arc de Triomph ligt de eerste onbekende soldaat begraven. Vanaf het dak van het monument heb je een prachtig uitzicht over de stad.