Het geheim van Toscane Italië

Foto weekendje Het geheim van Toscane Italië

Als je aan Toscane denkt, dan denk je aan de prachtige landschappen met zijn uitgestrekte wijngaarden. Maar Toscane heeft veel meer dan dat te bieden zoals de vele authentieke dorpjes.

 Je kunt hier zowel geschiedenis, kunst als natuur vinden. Je kunt mijlenver over de uitgestrekte landerijen kijken en genieten van de echte Italiaanse cultuur die je terugvindt in oude kerken en gebouwen.

Toscane is rijk aan ontelbare kunstschatten

Als je een bezoek brengt aan Toscane dan kun je allerlei steden bezoeken die elk hun eigen culturele bezienswaardigheden hebben. Je kunt vanuit Florence allerlei richtingen op, zo kun je naar het plaatsje lucca gaan en daarna een bezoek brengen aan de stad Pisa. Maar je kunt ook Arezzo, Siena of San Gimignano aandoen. Naast de vele historische bezienswaardigheden kun je ook genieten van de kuststreek die Toscane te bieden heeft. De stranden van Toscane staan bekend om hun schoonheid en dit in letterlijke zin. Je kunt ook een bezoek brengen aan het Parco Regionale Migliarino San Rossore, dat schitterende flora en fauna te bieden heeft. Je vindt dit Nationale Park tussen de plaatsen Viareggio en Livorno.

Florence

Florence is de hoofdstad van Toscane en trekt jaarlijks vele toeristen. Vanuit het middelpunt van de stad, kun je de meeste bezienswaardigheden te voet afleggen, omdat ze dicht bij elkaar in de buurt liggen. Een bezoek aan enorm grote architectonische koepel is zeker een aanrader. De koepel is gebouwd zonder de gebruikelijke steunconstructie. Om echter deze enorme koepel te kunnen bouwen is er een dubbele koepel ontworpen. Eigenlijk is het een koepel in een koepel. Als je de kleine trapjes volgt maak je een rondje door de koepel en kun je genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Zeker een bezoek waard is het beeld David van Michelangelo dat zich bevindt op de Piazza della Signoria, wat lange tijd het politieke centrum van de stad was. Hier ligt ook het Palazzo Vecchio (gemeentehuis). Je kunt je weg vervolgen naar het Uffizi, het grootste en belangrijkste kunstmuseum. Wil je een bezoek brengen aan dit museum dan moet je daar heel wat uren voor uit trekken, omdat naast de geboorte van Venus ook nog allerlei andere interessante dingen zijn te bezichtigen.

De met fresco’s van Giotto en graven van beroemde personen zoals Michelangelo, Macchiavelli en Galileo Galilei kerk Sant Croce ligt in het oostelijke deel van Florence. Over de rivier de Arno loopt de brug Ponto Vecchio, waar vroeger allerlei kleine juwelierswinkeltjes zitten. In Palazzo Pitti kun je de werken bewonderen van de Renaissance kunstenaars. Na al die schilderijen kun je in de Boboli-tuinen heerlijk tot rust komen. De buxushagen afgewisseld door bosjes steeneiken en de aangelegde waterpartijen en fonteinen zorgen voor een contrast tussen natuur en cultuur. De boboli-tuinen worden ook wel het groene hart van Florence genoemd.

Pisa

Een andere plaats in Toscane die zeker de moeite waard is om te bezoeken is Pisa. Deze plaats staat vooral bekend om zijn scheve toren, echter er zijn nog veel meer schitterende gebouwen op het Piazza dei Miracoli te vinden zoals de Duomo en de Battistero. De scheve klokkentoren is lange tijd voor het publiek gesloten geweest, omdat het te gevaarlijk was. Jaren lang is er gebouwd aan een beter en stabieler fundament en zo kon in 2004 de toren weer opengesteld worden voor publiek. In de Middeleeuwen was Pisa een kustplaats met een belangrijke haven.

Arezzo

Ook de in Toscane gelegen plaats Arezzo is een bezoek waard. Deze plaats staat niet alleen om zijn historische gebouwen bekend, maar juist ook om zijn bloeiende sieradenindustrie. Door de herstelwerkzaamheden na de Tweede Wereldoorlog is er veel van het middeleeuwse stadbeeld verloren gegaan. Echter je kunt nog steeds unieke middeleeuwse gebouwen terugvinden. De belangrijkste bezienswaardigheid van Arezzo is de kerk Chiesa San Francesco, dat een waar pelgrimsoord is voor kunstliefhebbers. Elke eerste Zaterdag en Zondag van de maand kun je een antiekmarkt bezoeken op het Piazza Grande. De Arcades die aan één zijde van het plein zijn gebouwd stralen een Middeleeuwse sfeer uit.

Lucca

Nog een leuke plek om te bezoeken in Toscane is het dorp Lucca. Dit dorp straalt een zee van rust uit. Je kunt een kilometers lange wandeling maken over de stadsmuur die rond het oude centrum is gebouwd. Het oude centrum is autovrij, maar je kunt dit centrum wel met de fiets doorkruisen. Op het Piazza del Anfiteatro kun je nog delen van het door de Romeinen gebouwde oude Anfiteatro vinden. Daarnaast kun je ook nog een bezoek brengen aan de kerk San Martino.

San Gimignano en Siena

Boven op een heuvel ligt het Manhattan van Toscane genaamd San Gimignano. Het wordt het Manhattan van Toscane genoemd vanwege de overblijfselen van één van de 72 torens die het stadje in de 12e en 13e eeuw rijk was. Ook Siena is op een heuvel gelegen en is een vrij rustige plaats. Echter twee keer per jaar wordt deze rust verstoord door de beroemde Palio del Contrade, een grootse paardenrace.

Toscane is een streek die je zeker één of meerdere keren in je leven moet hebben gezien.