Amsterdam: de stad die nooit verveelt

Foto weekendje Amsterdam: de stad die nooit verveelt

Amsterdam is de bruisende hoofdstad van Nederland die jaarlijks miljoenen toeristen trekt. Het tolerante drugsbeleid en de beroemde rosse buurt werpen een schaduw over deze prachtige stad. Deze hoofdstad heeft zoveel meer te bieden, zoals diverse musea, prachtige historische bouwwerken en een grote variatie aan restaurants. Wanneer je een  kortbij vakantie overweegt, is Amsterdam een perfecte keuze. In Amsterdam is er zoveel te beleven, dat jij je niet gauw zal vervelen.

Grachtengordel

Als je in Amsterdam bent kun je ze bijna niet missen; de grachten die als stromende aderen door deze bruisende hoofdstad lopen. De belangrijkste grachten zijn de Herengracht, de Singel, de Keizersgracht en de Prinsengracht. De grachten kun je het beste bewonderen vanaf het water. Er zijn waterfietsen te huur, maar met een rondvaartboot kun je genieten van het prachtige uitzicht, eventueel onder het genot van een hapje en een drankje, terwijl een gids alles verteld over de geschiedenis van de grachten. Langs het water staan prachtige grachtenpanden, waarvan de meeste dateren uit de 17e eeuw. Zelfs bij de talloze bruggetjes waar je onderdoor gaat, horen mooie verhalen.

Anne Frank huis

Het joodse meisje Anne Frank is na haar dood wereldberoemd geworden door de dagboeken die zij bijhield ten tijde van de tweede wereldoorlog. Anne was één van de onderduikers in het voormalige bedrijfspand van haar vader Otto Frank, aan de Prinsengracht. In haar dagboeken beschreef zij levendig hoe het was om als jong volwassene als onderduiker te leven. De dagboeken zijn al meerdere malen verfilmd en er is een Anne Frank musical . Het Anne Frank huis is nu een indrukwekkend museum, waar je door het oude huis wordt rondgeleid. Je klimt het smalle trappetje op die verstopt is achter de zware boekenkast en je ziet met eigen ogen waar Anne en haar familie en mede-onderduikers jarenlang in angst hebben geleefd, voordat ze werden ontdekt en gedeporteerd naar concentratiekampen. Het museum heeft nu vooral een educatieve functie.

Vondelpark

Middenin het hartje van Amsterdam vind je het prachtige vondelpark. Als je even rust zoekt in je vakantie of stedentrip is dit stadspark de uitgelezen plek. Het Vondelpark is vernoemd naar de dichter Joost van den Vondel en het park is sinds 1996 een rijksmonument. In het vondelpark worden diverse activiteiten georganiseerd. Zo is er het Vondelpark Openlucht Theater, waar vooral in de zomer bekende, maar ook minder bekende artiesten optreden. Er worden diverse buitensportactiviteiten georganiseerd, zoals bootcamplessen, yogalessen en skeelertochten. In het Vondelpark worden regelmatig hippe marktjes en tentoonstellingen gehouden. Je kunt in het park heerlijk hardlopen en fietsen, maar ook rustig wandelen. Met mooi weer zie je jong en oud genieten op de terrassen en de grasvelden.

De Wallen

De Amsterdamse wallen wordt door toeristen “The Red Light District” genoemd, omdat deze rosse buurt permanent een rode gloed heeft door de kleine, roodverlichte kamertjes van waaruit prostituees hun klanten naar binnen proberen te lokken. Tussen de vele bordelen vind je talloze erotische winkels en cafés. Ook worden hier erotisch getinte shows gegeven, in bijvoorbeeld “theaters” als Theatre Casa Rosso. Eén keer per jaar is er zelfs een heuse open dag op de Wallen. Op deze dag kun je verschillende erotische workshops volgen en worden de bordelen opengesteld voor nieuwsgierig publiek.

Rijksmuseum

Aan het museumplein in Amsterdam-zuid is één van de grootste en belangrijkste musea van Nederland te vinden; het rijksmuseum. In dit museum worden belangrijke werken van Nederlandse meesters uit de 17e eeuw tentoongesteld. Kunststukken van onder andere Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Frans Hals hebben een mooie plek gekregen in dit onlangs gerenoveerde museum. Naast schilderijen heeft het museum onder andere ook tekeningen, foto’s en beeldhouwkunst in zijn bezit. Daarnaast is het rijksmuseum zelf ook een prachtig gebouw om doorheen te wandelen.

Artis

De oudste dierentuin van Nederland vind je in onze hoofdstad. Sinds 1938 biedt Artis ouders en kinderen de gelegenheid om meer te leren over wilde dieren, de natuur en de ruimte. De rijke historie van deze dierentuin is goed terug te zien aan de verschillende gebouwen, zoals het aquarium en de mooie beelden en aangelegde tuintjes. In het planetarium leer je alles over het heelal en kun je in de koepel genieten van korte films over onder andere het ontstaan van de aarde. Artis heeft een indrukwekkend aantal soorten dieren, die gehuisvest zijn in mooie dierenverblijven. Er zijn speeltuintjes, waar de allerjongsten zich even lekker kunnen uitleven. Artis organiseert vaak verschillende workshops en informatieavonden.

Madame Tussauds

Madam Tussauds is te vinden aan de dam, naast het koninklijk paleis. Het is een wassenbeeldenmuseum waar beroemdheden zijn nagemaakt in was. Je staat er oog in oog met wereldleiders en je kunt er op de foto gaan met jouw idolen. Bovenin het museum heb je vanuit een groot rond raam geweldig uitzicht over de dam en het Damrak. Madame Tussauds is een interactief museum, waar je je kunt verkleden, waar je kunstwerken mag maken, kortom; waar je best een beetje gek kunt doen. Een museum geschikt voor jong en oud dus.